

Latest News
Scroll down!
TAVSAN ADASI KORUMA ALANI ILAN EDILDI
10.04.2021
Konuyla ilgili açıklama yapan Deniz Yaşamını Koruma Derneği, şu ifadeleri kullandı:
"2015 yılından bu yana Adalar çevresinde ki eşsiz biyoçeşitliliği korumak, karşı karşıya olduğu tehditleri azaltmak ve geleneksel balıkçılığa yönelik tehditlere çözüm önerileri üretmek üzere; Neandros (Tavşan) Adası çevresinde bir koruma alanı oluşturulmasını istedik. Daha kapsayıcı olabilmek adına, Kadıköy’den Tuzla’ya kadar tüm Kent Konseyleri ve Kaymakamlıklara konu hakkında bilgilendirerek, yerel Sivil Toplum Kuruluşları ve Balıkçı kooperatiflerinden görüşler alarak, balıkçılık ve deniz koruma alanlarıyla ilgili yerel ve ulusal çalıştaylara katılım sağlayarak, Adalar ve denizel çevresinin daha etkin korunması için ortak akıl oluşturmaya çalıştık.Tüm çalışmaların nihayetinde gelecek deniz yaşamının sürdürülebilirliği için, alanında uzman bilim insanlarının danışmanlığı ve ilgili tüm Sivil Toplum Kuruluşları ve gönüllüleri ile birlikte yapmış olduğumuz başvurunun ardından; öncelikle Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğümüz ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile Neandros (Tavşan) Adası koruma altına alınmıştır. Bu kararın alınmasında emeği olan herkese teşekkür ediyoruz."
NEANDROS KORUMA ALANI OLDU
12.04.2021
Canlı çeşitliliği hızla azalan Marmara Denizi’nin doğal ve biyolojik laboratuvarına dönüşen Neandros’un korunmasını isteyen Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nin 6 yıllık çabası sonuç verdi.
NEANDROS KORUMA ALANI
13.03.2021
"5-6 YIL SONUNDA MARMARA DENİZİ'NDE İLK DEFA KORUNACAK BİR ALAN, BİR HASSAS ALAN YARATILMIŞ OLDU"
Deniz Yaşamını Koruma Derneği Volkan Narcı ise, 6 yılı bulan çalışmalarının sonucunu değerlendirerek, "Gelecek hem Marmara hem de Akdeniz yaşamı için bir anneanne sandığını yaratabildiğimiz bir alan. Bu gelecek ekosistem ve sürdürülebilir deniz yaşamı için bir nadas alanı. Bu aynı zamanda, insanlar için, gelecek türler için, balıkçılık için bir besin kaynağı alanı. Yapılacak bütün bilimsel çalışmaların, denizin ne kadar değerli bir yapı olduğunu kanıtlayacak bir alan demek bizim açımızda. Büyük mutluluk verici durum 5-6 yıl sonunda Marmara Denizi'nde ilk defa korunacak bir alan, bir hassas alan yaratılmış oldu" diye konuştu.
KORUMA ALANI İLAN EDİLEN NEANDROS CEVRESINDE KESIF DALISI
13.04.2021
CUMHURBAŞKANLIĞI Kararnamesi ile "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Tavşan Adası ve çevresinde dalış ile keşif yapıldı.
CUMHURBAŞKANLIĞI Kararnamesi ile "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Tavşan Adası ve çevresinde dalış ile keşif yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruna Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Dairesi Başkanı Ümit Turan, 'Bir araştırma çalışması başlattık. 'Prens Adaları Özel Koruma Bölgesi Projesi' taslak bir şekilde şu anda araştırma çalışmalarımız devam ediyor. Eğer bu da gerçekleşmiş olursa daha büyük bir koruma alanına sahip olmuş olacağız hem de denizel alan koruma miktarımız artmış olacak" dedi.
RAI ITALIA
13.11.2020
AMBIENTE/TRAPIANTO DI CORALLI Coralli a rischio sui fondali delle Isole dei Principi, nel Mare di Marmara. Per salvarli utilizzata la tecnica del trapianto. La corrispondente Carmela Giglio
SON SIGINAK MARMARA
16.01.2021
Etkilerini her geçen gün daha çok hissettiren iklim değişikliğiyle ve kıyılarındaki 19 ülkenin atıklarından kaynaklanan kirlilikle mücadele eden Akdeniz’de, canlı türlerinin azalması bilim insanlarının dikkatini çekiyor. Akdeniz’de yaşayan bazı canlıların iklim değişikliğiyle kuzeye yönelmesi ve pina gibi önemli deniz süzücülerin hayatta kalması Marmara Denizi’ni doğal bir laboratuvara çevirdi. Marmara Denizi’nin Akdeniz’de sayıları azalan türlere ev sahipliği yaptığını belirten Dr. Cem Dalyan, “Bir ülkeye ait dünyadaki tek iç deniz Marmara’nın değeri önümüzdeki yıllarda daha iyi anlaşılacak. Marmara, Akdeniz’deki canlıların son sığınağı olacak. Bu sığınağı tüm insanlık için çok iyi korumalıyız” dedi.
CUMHURIYET
18.10.2020
Akdeniz endemiği mercanların korunması için Sivriada inşaat sahasında bulunan mercanlar tek tek sökülerek yeni yerlerine taşındı. Projede geçen yıl yapılan ilk turda 2 aşamalı olarak 280 mercan ekimi yapıldı, bu kez ise 200 mercan ekimi planlanıyor.
YENI SAFAK
18.10.2020
Büyükadaaçıklarında bulunan Tavşan adası kıyılarında suyun 30 metre altında suni mercan tarlası oluşturuldu. Akdeniz endemiği mercanların korunması için Sivriada inşaat sahasında bulunan mercanlar tek tek sökülerek yeni yerlerine taşındı. Projede geçen yıl yapılan ilk turda 2 aşamalı olarak 280 mercan ekimi yapıldı, bu kez ise 200 mercan ekimi planlanıyor. Doğal deniz yaşamı için büyük öneme sahip olduğu belirtilen mercanların ekimi için dalgıçların aylar süren çalışmaları an be an görüntülendi.
DHA
18.10.2020
Mercanlar bir yılda sadece 5-10 milimetre büyüyebilen, “denizlerin yağmur ormanları” olarak adlandırılan çok önemli canlılar. Küresel ısınmayla birlikte Akdeniz’deki mercanların yaşamı da tehdit altında.. Marmara Deniz, yapısı sayesinde Akdeniz suyu barındırdığı için orada yaşayan canlılara ve mercanlara da ev sahipliği yapıyor.
HAYALET AG TEHDIDI
19.10.2020
Marmara Denizi’ndeki Türkiye’nin ilk yapay sualtı mercan tarlasını inceleyen uzmanlar, güçlükle dikilen mercanların doğa koşullarına uyum sağladığını ama hayalet ağlardan olumsuz etkilendiğini belirledi. Yassıada’nın açıklarından Neandros (Tavşan Adası) önüne getirilen Akdeniz’in endemik canlısı mercanların yaşam alanı bulması içir daha fazla koruma önlemi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, taşınan 280 mercandan yüzde 70’inin hayata tutunduğunu müjdeledi.
THE GUARDIAN
21.09.2020
How coral transplants could rescue Turkey's threatened reefs. It’s a bit like the Noah’s ark legend – if you preserve a small number of each species, they will multiply and thrive again
Dr Cem Dalyan, hydrobiologist.
DHA
25.10.2020
Deniz dibine bırakılan ağlar "hayalet ağ" olarak adlandırılıyor ve deniz canlılıların yaşamı için büyük tehdit oluşturuyor. Büyükada'da yaşayan Serço Ekşiyan ve eşi ise denizden çıkardıkları ağlarla yaptıkları file alışveriş çantalarıyla, farkındalık yaratıyor. Ağlardan pareo ve şal da yapan çift, çevre farkındalığı için yaptıkları bu çalışmalardan elde ettikleri gelirle de sokak hayvanlarına mama alıyor.
CNN TURK
25.10.2020
Denizden çıkarılan ağlarla alışveriş çantası yapıyorlar.Deniz dibine bırakılan ağlar "hayalet ağ" olarak adlandırılıyor ve deniz canlılıların yaşamı için büyük tehdit oluşturuyor. Büyükada'da yaşayan Serço Ekşiyan ve eşi ise denizden çıkardıkları ağlarla yaptıkları file alışveriş çantalarıyla, farkındalık yaratıyor. Ağlardan pareo ve şal da yapan çift, çevre farkındalığı için yaptıkları bu çalışmalardan elde ettikleri gelirle de sokak hayvanlarına mama alıyor.